Zirkónové korunky: Ako prebieha rekonštrukcia chrupu?

Zirkónové korunky: Ako prebieha rekonštrukcia chrupu?

Zikrónové korunky sú moderné, estetické, pevné a biokompatibilné. Poďme si ich predstaviť bližšie.‍

Ak patríte medzi tých, ktorí túžia po dokonalom úsmeve, ale váš chrup nie je v ideálnom stave, zirkónové korunky môžu byť presne tým, čo hľadáte. Sú moderné, estetické, pevné a biokompatibilné. Poďme si ich predstaviť bližšie.

Zuby sú naša vizitka. Keď sa usmejete, je to prvé, čo si ľudia na vás všimnú. A kto by nechcel mať pekné a zdravé zuby, že? Lenže niekedy sa objavia problémy – kazy, úrazy, zmeny farby alebo genetická predispozícia, kedy sú zuby slabé, aj napriek zodpovednej starostlivosti.

A tu prichádzajú na scénu zubné korunky. Dnes sa pozrieme bližšie na obľúbenú zirkónové korunky.

Čo sú zubné korunky?

Zirkónové korunky sú podkategóriou zubných koruniek. Okrem nich ešte existujú keramické korunky na zuby. Zjednodušene ich môžeme opísať ako ochranné čiapočky, ktoré pokrývajú celý viditeľný povrch zuba nad úrovňou ďasna.

K tejto voľbe pristupujeme, keď sú prirodzené zuby:

  • poškodené,
  • oslabené,
  • esteticky nevyhovujúce,
  • nerovné,
  • zafarbené. 

Korunky sa zvyčajne používajú v prípadoch, keď je zub natoľko poškodený, že už nestačí klasická plomba či fazeta, ale zároveň nie je ešte súci na extrakciu. Okrem ochrany samotného zuba majú korunky aj estetickú funkciu a dokážu vytvoriť dokonalú ilúziu prirodzeného a zdravého zuba.

Zirkónové korunky a ich výhody

Čo robí zirkónové korunky tak výnimočnými? Je to predovšetkým materiál, z ktorého sú vyrobené. Zirkón je extra pevná keramika, ktorá je spomedzi ostatných materiálov zubných koruniek najpevnejšia, najkrajšia a najbezpečnejšia.

Viete si predstaviť, že by ste hrýzli do kameňa? No, zirkón je skoro tak pevný. V porovnaní s tradičnými keramickými korunkami sú zirkónové korunky oveľa odolnejšie voči opotrebovaniu a žuvacím silám.

Ak ste si doteraz odopierali oriešky, do jablka ste naposledy bez obáv zahryzli pred pár rokmi a všetko tvrdé si musíte krájať na malé kúsky, zirkónové korunky vám vrátia späť všetky pôžitky. Životnosť zubnej korunky je pri správnej starostlivosti pokojne aj 15 rokov a viac.

Výhody:

  • sú čiastočne priehľadné, takže prepúšťajú svetlo podobne ako prirodzená zubná sklovina,
  • sú na nerozoznanie od prirodzených zubov, 
  • biokompatibilita a znášanlivosť s ďasnami, 
  • nie sú z kovu, a teda sú vhodné aj pre alergikov, 
  • možnosť výberu odtieňa podľa farebnosti vašich zubov, 
  • vysoká pevnosť a odolnosť voči opotrebovaniu, 
  • vyžadujú menšie zbrúsenie zuba ako tradičné korunky. 


Ako prebieha rekonštrukcia chrupu pomocou zirkónových koruniek?

Proces zhotovenia a nasadenia zirkónovej korunky zvyčajne vyžaduje dve návštevy u zubného lekára. Počas prvej návštevy lekár pripravíme poškodený zub na nasadenie korunky. Zub sa mierne zbrúsi, aby sme získali miesto pre korunku.

Následne odtlačíme preparovaný zub spolu s okolitými zubami a ďasnami. Tento odtlačok slúži ako predloha pre laboratórium, kde sa na mieru zhotoví vaša zirkónová korunka.

Keďže výroba korunky nejaký čas trvá, zatiaľ dostanete dočasnú korunku, ktorá chráni prirodzený zub, kým čakáte na trvalú. 

Pri druhej návšteve skontrolujeme tvar, farbu a spôsob dosadania korunky na zub a keď je všetko v poriadku, natrvalo ju nasadíme.


Zirkónové korunky – ceny

Cena zirkónovej korunky pre neregistrovaných pacientov je 550 eur, no vďaka registrácii vás vyjde na 530 eur. Registráciu odporúčame pre každého, kto hľadá zubnú starostlivosť na špičkovej úrovni a chce ušetriť. Pre viac informácií o cenách našich služieb si pozrite cenník.

Začnite cestu k zdravému a krásnemu úsmevu ešte dnes. Kontaktujte nás a dohodnite si konzultáciu. Radi vám vysvetlíme všetky podrobnosti a navrhneme liečebný plán na mieru. Váš úsmev si zaslúži to najlepšie a my sme tu, aby vám nikdy nezmizol z tváre.